Zöldebb a levegő mint az Alpokalján!!!

Nem tudom megállni, hogy ne írjak újra meg újra a levegő minőségéről. A levegő színének ellenőrzése a napi rutin része. Ha zöld, akkor két hüvelykujj felfelé, ha citromsárga akkor egy. Narancssárgánál a hüvelykujj vízszintes. Pirosnál egy, lilánál két hüvelykujj lefelé. Szarbarnánál három hüvelykujj lefelé (ezt csak ketten tudjuk közösen produkálni.)

Sanghajban nem volt még lila és szarbarna, amióta itt vagyunk, hetek óta viszont zöld, de legalábbis sárga a levegő. Ilyenkor angyali mosoly jelenik meg az arcán. Aztán mindig meg kell nézni Pekinget. Ott sokszor piros és lila, néha szarbarna. Ilyenkor jól kiröhögjük őket. Ha nálunk éppen piros, Pekinget pedig zöldre söpörte egy szélroham, akkor fújolunk.

Magyarországon valószínűleg hülyének néznének minket az ilyen párbeszédek hallatán:

- Megnézzük milyen színű a levegő?

- Igeeeeeeeeeeeeeeeeeen!

- Ma zöld a levegő!

- Hurrá!!! És Pekingben?

- Ott lila.

- Lúzerek! Lúzerek!

Vagy:

- Ma piros a levegő.

- Óóóóóóó. És Pekingben?

- Ott zöld.

- Pukkadjanak meg!

Alant a bizonyíték, hogy Sanghajban éppen jobb a levegő, mint az Alpokalján. (Ez persze csúsztatás, de mostanság tényleg sok-sok hüvelykujj áll fölfelé.)

 

Szmog 2.

Ápdét bátyámnak: aszittem itt kommenteltél, de látom rosszul emlékeztem. Biztos email volt, de azért ide írok: igen, nem csak Pekingben van szmog. Ez kicsit hülyén jön le a médiában. Kína ember lakta területein koszos a levegő, ha rámész a weboldalra és kinagyítod a térképet, pontosabban úgy állítod, hogy látsszon egész Kína, akkor kiválóan látszik, hogy szinte mindenhol szmog van. Csak abban van különbség, hogy hol milyen sűrű. A Sanghaj és Peking közötti tartományok mind fulladoznak, Peking nem is a legrosszabb.

http://aqicn.org/city/shanghai/

A mai állás szerint a Henan tartománybeli Jiyuan városban 877 az érték. Tavaly év vége felé valamikor Shenyangban (az Pekingtől még északkeletebbre van) majdnem 1000 volt. Viszont Pekingben ma 20 - 30 az érték, tisztább, mint az Alpokalja. Erről sem szólnak a híradások, mert miért lenne hírérték az, hogy Pekingben tiszta a levegő? :) Hullámzik, felgyűlik a trugyi, szmog van néhány napig, aztán a szél kifújja és tiszta a levegő 1-2 napig, de olyan tiszta, amilyen itt Sanghajban soha. Aztán megint felgyűlik. Ha észak-nyugati szél fúj, az Pekingből kifújja a szmogot és mivel Pekingtől észak-nyugatra tiszta a levegő, befújja a tisztát. Ha Sanghajban északi, észak-nyugati, nyugati, délnyugati a szél, akkor behozza a trugyit. Hetente egyszer legalább megesz a penész, mert látom, hogy Pekingben "zöld a levegő" :) persze a színskála szerint. Ilyen Sanghajban alig van. Amióta itt vagyunk egyszer volt zöld. Az igaz, hogy olyan értékek, mint Pekingben, itt nincsenek. Sanghaj sárga-narancssárga, télen piros-lila. De folyamatosan. Peking pedig lila-barna, hetente-tíznaposta zöld néhány napig. (A színskála zöld-sárga-narancssárga-piros-lila-barna, a barna után nincs más szín, barna pl. az 500 is és az 1000 is.)

Sanghajban ma 198 az index, a kínai mérés szerint 68. Legalábbis az utcán kitett táblán, amit a kínaiak látnak jártukban-keltükben, ez az érték látható. Amúgy az emberek nagyon tudatosak lettek az utóbbi időben. Mindenki állandóan monitorozza az adatokat, a bölcsiben a szülők minden nap ezen anyáznak. Újévi tűzijáték nem volt, legalábbis ahol mi lakunk nem hallottunk egyáltalán, pedig az messzire elhallatszik. :) Betiltották a külső körgyűrűn belül a tűzijűtékozást. Eddig a belső körgyűrűn belül volt tilos, de mindenki tett rá magasról, és a hatóságok is fütyültek rá. Ma sokan inkább nem tűzijűtákoznak. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz kínai újévkor ::))

Bátyus, csak, hogy értsd miről van szó:

Hihihihihihi................. :)

Szmog

Rátelepedett a szmog Sanghajra. Általában Peking és néhány más, Sanghajtól északabbra fekvő tartomány ül nyakig a trutyiban, de ha a szél északi, észanyugati, akkor az egész dzsuva elönt minket is. Különösen télen.

Két hete sétáltunk a szmogban egy kicsit. Sajnos akkor tudunk kettesben sétálni, amikor Ulf nem dolgozik, Kriszti nem beteg és én is ráérek. A folyópartról nézve a túlpartot azt is gondolhatná az ember, hogy jajderomantikusaka felhőbeburkolózottfelhőkarcolók, de sajna ez csak a kosz:

Egyébként Sanghaj levegője nem rossz, kémiai anyagokkal nincs teli, a szennyezést a kis geci apró porszemek, amiket most annyira divatos emlegetni, a 2,5 partikulák jelentik. Állítólag behatolnak a tüdő legszűkebb járataiba is és onnét nem ürülnek kil, mindenféle csúnya betegséget okozva ezzel. Koncentrációja néha 200 - 250 mikrogramm köbméterenként, a WHO egészségügyi határértékét messze meghaladva, ami 50.

A por ellen az utcán maszkkal védekezünk:

Egy egész kollekcióm van maszkokból:

Az aktuális kicsi-geci-partikula per köbméter adatot a U.S. Consulate Shanghai Air Quality Monitor (a sanghaji amerikai konzulátus) mérése alapján számolja és teszi közzé folyamatosan az aqicn (air quality index) website. Jelenleg, ebben a pillanatban 137 az állás, azaz a zöld-sárga-narancs-piros-lila-barna minőségjelző színskálán narancssárga. Délelőtt piros volt, tegnap pedig lila. Ha jól emlékszem, 137 - 158 narancs, 158 - 174 piros, 174 - 250 lila.

Amúgy töke van a menyasszonynak, mert létezik egy kínai mérési adat is, sokszor fele az amerikai adatnak. Ma délelőttre a kínaiak mérése 68 volt, azaz alig picit szennyezett. Pont most, 2016. január 1-jén, du. 14:35 perckor az amcsi adat 151, a kínai 76. Az amerikaiknak van egy mérőjük Sanghajban és egy Pekingben, más helyeken (Sanghaj más kerületeiben például, vagy Kínában máshol) a kínaiak mérési adatait használják, csak amerikai standardok szerint konvertálják. A kínaiak sem tagadják, hogy szennyezett a levegő, mégis, a Shanghai Daily angol nyelvű napilap néhány napja azt írta, hogy 2014-ben az átlagos levegőszennyezettség Sanghajban 55 volt. Lehet, hogy az ő standardjaik csak minden második partikulát veszik figyelembe? :)

A lakás levegőjének tisztítására légtisztító berendezést használnak. Mi most vettünk egyet, a neve - a márkája után - Fülöp:

Őrült jó üzlet mostanság a légszennyezés. A légtisztító berendezéseket, maszkokat úgy veszik, mint a cukrot. Egy élelmes külföldi Cambridge Masks néven forgalmaz egyedi design-os, színes maszkokat, néhány napja mondta a CNN-nek, hogy éppen nincs raktáron készlete. Árulnak palackokat is, de annyira röhögtem ezen, hogy nem emlékszem, hol palackozták bele a levegőt. Beleszippantva friss levegőhöz jut az ember. Ez amúgy nem friss találmány, ha jól emlékszem Japánban már régóta van ilyen.

Sokan csesztetik a kínaiakat a szennyezés miatt. Egy szomszédom Németországban sápítozott, hogy "istenem, ezek a kínaiak, hát hogy gondolják ezt, ezt a levegőszennyezést, nát nem zavarja őket?". Persze két kocsija volt a családjának, még a pékségbe is kocsival járt. De jha a kínaiak akarnak maguknak jobb életet, olyat, ami Nyugat-Európában általános, akkor forduljanak föl, rohadék környezetszennyezők.

A CNN riportjában megkérdeztek egy pekingi migráns munkást is a szennyezésről, amikor a kormányzat ideiglenesen felfüggesztette az építkezéseket a szmog idejére. Csakhogy ezekből az építkezésekből él több tízmillió nagyon szegény ember. A megkérdezett migráns munkás csak annyit mondott, hogy nem tudnak mit csinálni, csak várnak, hogy a főnök hívja őket, hogy újra mehetnek dolgozni. Addig persze nem kapnak fizetést.

Egy másik szegény ember, aki az utcán üldögélt, arra panaszkodott, hogy "jó, hogy a kormány azt mondja, hogy ne menjünk utcára, maradjunk otthon, mert az utcán veszélyes. Csakhogy nekünk nincs lakásunk, ez a rendelkezés is csak a gazdagoknak jó, velünk szegényekkel kitolás."

Ma sütött a nap és kék volt az ég. Ismét elmentünk sétálni a 151-es partikulaszám ellenére. Ha nem ismerjük a mérési adatokat, nem is gondoltam volna, hogy éppen szmogban sétálunk.