Szmog

Rátelepedett a szmog Sanghajra. Általában Peking és néhány más, Sanghajtól északabbra fekvő tartomány ül nyakig a trutyiban, de ha a szél északi, észanyugati, akkor az egész dzsuva elönt minket is. Különösen télen.

Két hete sétáltunk a szmogban egy kicsit. Sajnos akkor tudunk kettesben sétálni, amikor Ulf nem dolgozik, Kriszti nem beteg és én is ráérek. A folyópartról nézve a túlpartot azt is gondolhatná az ember, hogy jajderomantikusaka felhőbeburkolózottfelhőkarcolók, de sajna ez csak a kosz:

Egyébként Sanghaj levegője nem rossz, kémiai anyagokkal nincs teli, a szennyezést a kis geci apró porszemek, amiket most annyira divatos emlegetni, a 2,5 partikulák jelentik. Állítólag behatolnak a tüdő legszűkebb járataiba is és onnét nem ürülnek kil, mindenféle csúnya betegséget okozva ezzel. Koncentrációja néha 200 - 250 mikrogramm köbméterenként, a WHO egészségügyi határértékét messze meghaladva, ami 50.

A por ellen az utcán maszkkal védekezünk:

Egy egész kollekcióm van maszkokból:

Az aktuális kicsi-geci-partikula per köbméter adatot a U.S. Consulate Shanghai Air Quality Monitor (a sanghaji amerikai konzulátus) mérése alapján számolja és teszi közzé folyamatosan az aqicn (air quality index) website. Jelenleg, ebben a pillanatban 137 az állás, azaz a zöld-sárga-narancs-piros-lila-barna minőségjelző színskálán narancssárga. Délelőtt piros volt, tegnap pedig lila. Ha jól emlékszem, 137 - 158 narancs, 158 - 174 piros, 174 - 250 lila.

Amúgy töke van a menyasszonynak, mert létezik egy kínai mérési adat is, sokszor fele az amerikai adatnak. Ma délelőttre a kínaiak mérése 68 volt, azaz alig picit szennyezett. Pont most, 2016. január 1-jén, du. 14:35 perckor az amcsi adat 151, a kínai 76. Az amerikaiknak van egy mérőjük Sanghajban és egy Pekingben, más helyeken (Sanghaj más kerületeiben például, vagy Kínában máshol) a kínaiak mérési adatait használják, csak amerikai standardok szerint konvertálják. A kínaiak sem tagadják, hogy szennyezett a levegő, mégis, a Shanghai Daily angol nyelvű napilap néhány napja azt írta, hogy 2014-ben az átlagos levegőszennyezettség Sanghajban 55 volt. Lehet, hogy az ő standardjaik csak minden második partikulát veszik figyelembe? :)

A lakás levegőjének tisztítására légtisztító berendezést használnak. Mi most vettünk egyet, a neve - a márkája után - Fülöp:

Őrült jó üzlet mostanság a légszennyezés. A légtisztító berendezéseket, maszkokat úgy veszik, mint a cukrot. Egy élelmes külföldi Cambridge Masks néven forgalmaz egyedi design-os, színes maszkokat, néhány napja mondta a CNN-nek, hogy éppen nincs raktáron készlete. Árulnak palackokat is, de annyira röhögtem ezen, hogy nem emlékszem, hol palackozták bele a levegőt. Beleszippantva friss levegőhöz jut az ember. Ez amúgy nem friss találmány, ha jól emlékszem Japánban már régóta van ilyen.

Sokan csesztetik a kínaiakat a szennyezés miatt. Egy szomszédom Németországban sápítozott, hogy "istenem, ezek a kínaiak, hát hogy gondolják ezt, ezt a levegőszennyezést, nát nem zavarja őket?". Persze két kocsija volt a családjának, még a pékségbe is kocsival járt. De jha a kínaiak akarnak maguknak jobb életet, olyat, ami Nyugat-Európában általános, akkor forduljanak föl, rohadék környezetszennyezők.

A CNN riportjában megkérdeztek egy pekingi migráns munkást is a szennyezésről, amikor a kormányzat ideiglenesen felfüggesztette az építkezéseket a szmog idejére. Csakhogy ezekből az építkezésekből él több tízmillió nagyon szegény ember. A megkérdezett migráns munkás csak annyit mondott, hogy nem tudnak mit csinálni, csak várnak, hogy a főnök hívja őket, hogy újra mehetnek dolgozni. Addig persze nem kapnak fizetést.

Egy másik szegény ember, aki az utcán üldögélt, arra panaszkodott, hogy "jó, hogy a kormány azt mondja, hogy ne menjünk utcára, maradjunk otthon, mert az utcán veszélyes. Csakhogy nekünk nincs lakásunk, ez a rendelkezés is csak a gazdagoknak jó, velünk szegényekkel kitolás."

Ma sütött a nap és kék volt az ég. Ismét elmentünk sétálni a 151-es partikulaszám ellenére. Ha nem ismerjük a mérési adatokat, nem is gondoltam volna, hogy éppen szmogban sétálunk.

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én