Még mindig csontüresek az utcák a tájfun miatt

Már visszaminősítették Trópusi viharrá - de az utcák még mindig csontüresek.

Otthon úgy mondanánk, hogy esik az eső. Itt pedig megy a sivalkodás, hogy "jajjj, tájfun van" :)

Elkapott minket a tájfun. ...

...pontosabban nem a tájfun mert még "csak" a legmagasabb fokozatú trópusi vihar, és mivel elérte a szárazföldet Dél-Kínában, hamarosan el fog enyészni. Az egyszerűség kedvéért mindenki tájfunnak hívja. Szakad az eső. Nem járnak a hajók és a buszok. Sebaj, van egy remek B-tervünk tájfun esetére: elmegyünk vásárolni! Felpattantunk a metróra és fél óra múlva a központban voltunk. Minden kihalt,  csak egy - két elegáns faszi kóvályog fel-alá és tájékoztató brosúrákat osztogatnak hülye turistáknak: trópusi vihar esetén a bevásárló központok zárva vannak és bár jár a metró,  azt bármikor előzetes tájékoztatás nélkül bezárhatják. Nem tudták?  - néznek ránk sajnálkozva. Nem tudtuk. Lőttek a B-tervünknek. Hazasöpörtünk mielőtt még a metrót is lezárják. Most kuksolunk a szobában és bánatosan bámulunk ki az ablakon.

 

Ázsiai multikulti

Magyar kislány német népviseletben Kínában japán sütit majszol.

Amikor Budapest levegője vetekszik Sanghaj levegőjével...

...tisztaságban. A mai levegő zászló zöld-piros-zöld. (Van ilyen zászló? :)

Míg Budapest és Sanghaj az Alpokalját veri tisztaságban, addig Peking hozza az átlagos koszt.

 

 

 

http://aqicn.org/city/all/

készpénzt nem fogadunk el

Az ilyen és ehhez hasonló felirat egyre gyakoribb Sanghajban. Amíg Németországban az egyik barátnőm majdnem éhen halt a gyerekeivel mert sehol nem fogadtak el kártyás fizetést csak készpénzt és erre nem volt felkészülve - addig Kínában már nem járnak messze a készpénz kiiktatásától.

Mobilos QR kód leolvasással fizetnek, a transzfer azonnali  (mármint a pénz azonnal megjelenik a másik számláján), mint az alábbi kávézó esetében:

 

A felirat: szkenneld be a kódot,  készpénzt nem fogadunk el