Konyha

Ulf egy német kolléganője nemrég kijelentette, hogy a kínai ételek egészségesek.  A nő Németországban él és ennélfogva persze fingja nincsen a kínai konyháról. A kínai ételek elkészítése a következőképpen zajlik: olajat melegítenek. Egy csomót. Lehetőleg egy fél évig ugyanazt. Beledobják az apróra vágott gyömbért és hagymát. Szórnak rá három púpozott kiskanál sót, három púpozott kiskanál cukrot, három púpozott kiskanál monoszódium-glutamátot, fokhagymát, csilit, kukoricakeményítőt, megöntözik szójaszósszal és a végén kerül bele némi étel is.

Az elkészítés körülményei nem kevésbé kevéssé egészségesek: kosz, dzsuva és lepra mindenütt, kis Wang letérdel az utca szélére és a kutyapisiben tapicskolva, ugyanabban a barna lében megmossa az ÖSSZES aznapi zöldséget. Közben Zhang néni kilép a szomszéd étterem konyhájából és célirányosan köp egyet, ami jobb esetben kis Wang barna trutymós lavórja mellett és nem benne landol.

A zöldség ételek mindegyike tele van apróra vágott csimbókos röfihússal,az adja az alapízt. Vegetáriánus ételt akkor tudsz enni, ha becsukod a szemed és arra gondolsz, hogy vegetáriánust eszel.

Hogy a manóba lenne ez egészséges? Ha olyan étteremben eszel, ahol külföldieknek főznek, akkor azt persze úgy készítik, ahogy a külföldiek szeretik, de az meg mitől lenne kínai?

Ulf mindezeket elmondta a kolléganőnek, aki mélységesen megsértődött. Ha nem azt hallja az ember, amit hallani akar, az általában sértő.

A mellékelt képeket egy csilivili pláza csilivili éttermének hátsó ajtajánál készítettem. Csupa gomba, penész, csótány, lepra és káosz.

Félreértés ne essék: én imádom a kínai konyhát. De nem azért, mert egészséges, hanem azért, mert finooooooooooooooooooooooooommmmm!!!!!!!! :) Néha főzök otthon is kínait. Nem teszek bele sem három kupac sót, sem monoszódium-glutamátot, sem cukrot. A zöldségételeknek nem pirított malacháj az alapja. Csupa zöldség, csupa tofu, csupa egészséges fogás. Csak egy baj van: se íze, se bűze..... Még csak nem is hasonlít a sarki kifőzde ételére..... :)