Levegőzászló

Legújabb szórakozásaim egyike az, hogy a levegőminőség honlapon megnézem annak a három városnak a levegőjét egyszerre, amiket a leggyakrabban szoktam szemlézni. (Sanya, Sanghaj és Peking) Ez egy zászlót ad ki, ami óráról órára változik. A ma esti zászló zöld-zöld-lila, azaz Sanya kiváló levegő - Sanghaj kiváló levegő - Peking szar trutymó.

 

Szmog 2.

Ápdét bátyámnak: aszittem itt kommenteltél, de látom rosszul emlékeztem. Biztos email volt, de azért ide írok: igen, nem csak Pekingben van szmog. Ez kicsit hülyén jön le a médiában. Kína ember lakta területein koszos a levegő, ha rámész a weboldalra és kinagyítod a térképet, pontosabban úgy állítod, hogy látsszon egész Kína, akkor kiválóan látszik, hogy szinte mindenhol szmog van. Csak abban van különbség, hogy hol milyen sűrű. A Sanghaj és Peking közötti tartományok mind fulladoznak, Peking nem is a legrosszabb.

http://aqicn.org/city/shanghai/

A mai állás szerint a Henan tartománybeli Jiyuan városban 877 az érték. Tavaly év vége felé valamikor Shenyangban (az Pekingtől még északkeletebbre van) majdnem 1000 volt. Viszont Pekingben ma 20 - 30 az érték, tisztább, mint az Alpokalja. Erről sem szólnak a híradások, mert miért lenne hírérték az, hogy Pekingben tiszta a levegő? :) Hullámzik, felgyűlik a trugyi, szmog van néhány napig, aztán a szél kifújja és tiszta a levegő 1-2 napig, de olyan tiszta, amilyen itt Sanghajban soha. Aztán megint felgyűlik. Ha észak-nyugati szél fúj, az Pekingből kifújja a szmogot és mivel Pekingtől észak-nyugatra tiszta a levegő, befújja a tisztát. Ha Sanghajban északi, észak-nyugati, nyugati, délnyugati a szél, akkor behozza a trugyit. Hetente egyszer legalább megesz a penész, mert látom, hogy Pekingben "zöld a levegő" :) persze a színskála szerint. Ilyen Sanghajban alig van. Amióta itt vagyunk egyszer volt zöld. Az igaz, hogy olyan értékek, mint Pekingben, itt nincsenek. Sanghaj sárga-narancssárga, télen piros-lila. De folyamatosan. Peking pedig lila-barna, hetente-tíznaposta zöld néhány napig. (A színskála zöld-sárga-narancssárga-piros-lila-barna, a barna után nincs más szín, barna pl. az 500 is és az 1000 is.)

Sanghajban ma 198 az index, a kínai mérés szerint 68. Legalábbis az utcán kitett táblán, amit a kínaiak látnak jártukban-keltükben, ez az érték látható. Amúgy az emberek nagyon tudatosak lettek az utóbbi időben. Mindenki állandóan monitorozza az adatokat, a bölcsiben a szülők minden nap ezen anyáznak. Újévi tűzijáték nem volt, legalábbis ahol mi lakunk nem hallottunk egyáltalán, pedig az messzire elhallatszik. :) Betiltották a külső körgyűrűn belül a tűzijűtékozást. Eddig a belső körgyűrűn belül volt tilos, de mindenki tett rá magasról, és a hatóságok is fütyültek rá. Ma sokan inkább nem tűzijűtákoznak. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz kínai újévkor ::))

Bátyus, csak, hogy értsd miről van szó:

Hihihihihihi................. :)

Szmog

Rátelepedett a szmog Sanghajra. Általában Peking és néhány más, Sanghajtól északabbra fekvő tartomány ül nyakig a trutyiban, de ha a szél északi, észanyugati, akkor az egész dzsuva elönt minket is. Különösen télen.

Két hete sétáltunk a szmogban egy kicsit. Sajnos akkor tudunk kettesben sétálni, amikor Ulf nem dolgozik, Kriszti nem beteg és én is ráérek. A folyópartról nézve a túlpartot azt is gondolhatná az ember, hogy jajderomantikusaka felhőbeburkolózottfelhőkarcolók, de sajna ez csak a kosz:

Egyébként Sanghaj levegője nem rossz, kémiai anyagokkal nincs teli, a szennyezést a kis geci apró porszemek, amiket most annyira divatos emlegetni, a 2,5 partikulák jelentik. Állítólag behatolnak a tüdő legszűkebb járataiba is és onnét nem ürülnek kil, mindenféle csúnya betegséget okozva ezzel. Koncentrációja néha 200 - 250 mikrogramm köbméterenként, a WHO egészségügyi határértékét messze meghaladva, ami 50.

A por ellen az utcán maszkkal védekezünk:

Egy egész kollekcióm van maszkokból:

Az aktuális kicsi-geci-partikula per köbméter adatot a U.S. Consulate Shanghai Air Quality Monitor (a sanghaji amerikai konzulátus) mérése alapján számolja és teszi közzé folyamatosan az aqicn (air quality index) website. Jelenleg, ebben a pillanatban 137 az állás, azaz a zöld-sárga-narancs-piros-lila-barna minőségjelző színskálán narancssárga. Délelőtt piros volt, tegnap pedig lila. Ha jól emlékszem, 137 - 158 narancs, 158 - 174 piros, 174 - 250 lila.

Amúgy töke van a menyasszonynak, mert létezik egy kínai mérési adat is, sokszor fele az amerikai adatnak. Ma délelőttre a kínaiak mérése 68 volt, azaz alig picit szennyezett. Pont most, 2016. január 1-jén, du. 14:35 perckor az amcsi adat 151, a kínai 76. Az amerikaiknak van egy mérőjük Sanghajban és egy Pekingben, más helyeken (Sanghaj más kerületeiben például, vagy Kínában máshol) a kínaiak mérési adatait használják, csak amerikai standardok szerint konvertálják. A kínaiak sem tagadják, hogy szennyezett a levegő, mégis, a Shanghai Daily angol nyelvű napilap néhány napja azt írta, hogy 2014-ben az átlagos levegőszennyezettség Sanghajban 55 volt. Lehet, hogy az ő standardjaik csak minden második partikulát veszik figyelembe? :)

A lakás levegőjének tisztítására légtisztító berendezést használnak. Mi most vettünk egyet, a neve - a márkája után - Fülöp:

Őrült jó üzlet mostanság a légszennyezés. A légtisztító berendezéseket, maszkokat úgy veszik, mint a cukrot. Egy élelmes külföldi Cambridge Masks néven forgalmaz egyedi design-os, színes maszkokat, néhány napja mondta a CNN-nek, hogy éppen nincs raktáron készlete. Árulnak palackokat is, de annyira röhögtem ezen, hogy nem emlékszem, hol palackozták bele a levegőt. Beleszippantva friss levegőhöz jut az ember. Ez amúgy nem friss találmány, ha jól emlékszem Japánban már régóta van ilyen.

Sokan csesztetik a kínaiakat a szennyezés miatt. Egy szomszédom Németországban sápítozott, hogy "istenem, ezek a kínaiak, hát hogy gondolják ezt, ezt a levegőszennyezést, nát nem zavarja őket?". Persze két kocsija volt a családjának, még a pékségbe is kocsival járt. De jha a kínaiak akarnak maguknak jobb életet, olyat, ami Nyugat-Európában általános, akkor forduljanak föl, rohadék környezetszennyezők.

A CNN riportjában megkérdeztek egy pekingi migráns munkást is a szennyezésről, amikor a kormányzat ideiglenesen felfüggesztette az építkezéseket a szmog idejére. Csakhogy ezekből az építkezésekből él több tízmillió nagyon szegény ember. A megkérdezett migráns munkás csak annyit mondott, hogy nem tudnak mit csinálni, csak várnak, hogy a főnök hívja őket, hogy újra mehetnek dolgozni. Addig persze nem kapnak fizetést.

Egy másik szegény ember, aki az utcán üldögélt, arra panaszkodott, hogy "jó, hogy a kormány azt mondja, hogy ne menjünk utcára, maradjunk otthon, mert az utcán veszélyes. Csakhogy nekünk nincs lakásunk, ez a rendelkezés is csak a gazdagoknak jó, velünk szegényekkel kitolás."

Ma sütött a nap és kék volt az ég. Ismét elmentünk sétálni a 151-es partikulaszám ellenére. Ha nem ismerjük a mérési adatokat, nem is gondoltam volna, hogy éppen szmogban sétálunk.