Szmog 2.

Ápdét bátyámnak: aszittem itt kommenteltél, de látom rosszul emlékeztem. Biztos email volt, de azért ide írok: igen, nem csak Pekingben van szmog. Ez kicsit hülyén jön le a médiában. Kína ember lakta területein koszos a levegő, ha rámész a weboldalra és kinagyítod a térképet, pontosabban úgy állítod, hogy látsszon egész Kína, akkor kiválóan látszik, hogy szinte mindenhol szmog van. Csak abban van különbség, hogy hol milyen sűrű. A Sanghaj és Peking közötti tartományok mind fulladoznak, Peking nem is a legrosszabb.

http://aqicn.org/city/shanghai/

A mai állás szerint a Henan tartománybeli Jiyuan városban 877 az érték. Tavaly év vége felé valamikor Shenyangban (az Pekingtől még északkeletebbre van) majdnem 1000 volt. Viszont Pekingben ma 20 - 30 az érték, tisztább, mint az Alpokalja. Erről sem szólnak a híradások, mert miért lenne hírérték az, hogy Pekingben tiszta a levegő? :) Hullámzik, felgyűlik a trugyi, szmog van néhány napig, aztán a szél kifújja és tiszta a levegő 1-2 napig, de olyan tiszta, amilyen itt Sanghajban soha. Aztán megint felgyűlik. Ha észak-nyugati szél fúj, az Pekingből kifújja a szmogot és mivel Pekingtől észak-nyugatra tiszta a levegő, befújja a tisztát. Ha Sanghajban északi, észak-nyugati, nyugati, délnyugati a szél, akkor behozza a trugyit. Hetente egyszer legalább megesz a penész, mert látom, hogy Pekingben "zöld a levegő" :) persze a színskála szerint. Ilyen Sanghajban alig van. Amióta itt vagyunk egyszer volt zöld. Az igaz, hogy olyan értékek, mint Pekingben, itt nincsenek. Sanghaj sárga-narancssárga, télen piros-lila. De folyamatosan. Peking pedig lila-barna, hetente-tíznaposta zöld néhány napig. (A színskála zöld-sárga-narancssárga-piros-lila-barna, a barna után nincs más szín, barna pl. az 500 is és az 1000 is.)

Sanghajban ma 198 az index, a kínai mérés szerint 68. Legalábbis az utcán kitett táblán, amit a kínaiak látnak jártukban-keltükben, ez az érték látható. Amúgy az emberek nagyon tudatosak lettek az utóbbi időben. Mindenki állandóan monitorozza az adatokat, a bölcsiben a szülők minden nap ezen anyáznak. Újévi tűzijáték nem volt, legalábbis ahol mi lakunk nem hallottunk egyáltalán, pedig az messzire elhallatszik. :) Betiltották a külső körgyűrűn belül a tűzijűtékozást. Eddig a belső körgyűrűn belül volt tilos, de mindenki tett rá magasról, és a hatóságok is fütyültek rá. Ma sokan inkább nem tűzijűtákoznak. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz kínai újévkor ::))

Bátyus, csak, hogy értsd miről van szó:

Hihihihihihi................. :)

Ajánló
Kommentek
  1. Én