Utcai séta Sanghajban (2015. december 28.)

Kecskebolt: (?) :):):)

Ezt csak azért lőttem, hogy ha éppen a Rákóczi úton araszoltok a dugóba került busszal, akkor sárguljatok az irigységtől az alábbi, 9 sávos, egyszerű utacska láttán. És ez csak az egyik irány:

"Francia állomás. Luxuscikkek vétele - eladása" - hirdeti a felirat. Szutykos sarok szutykos kis boltja, sárga Gucci-Prada-Dior plakáttal. Kedvem szottyant luxuscikkeket vásárolni izibe.

Ezt nagyon szeretik. Az ilyen kis izé cukimuki figurákat műanyagból, legyen az pohárka fülén, pulóver ujján, táska fogóján vagy pláza bejáratánál köztéri kisplasztikaként:

Szlogengyűjtemény utca falán. Szabadság, egyenlőség, pártatlanság, törvényesség; virágzás, demokrácia, kultúráltság, harmónia; hazaszeretet, elkötelezettség, őszinteség, barátságosság.

 

Márkás női ruhák 80% engedménnyel:

Pálmafa, nemzeti lobogó és a China Telcom bejáratánál mobilozó miniruhás kiscsaj:

Asszem ez az étterem bezárt :)

 

Egyenes láb - görbe láb

Jaj de szép lábad van! Milyen hosszú! - Egy kínai ismerősünk (nő) kiáltott fel imígyen, nem is palástolva irigységét. Szabadkoztam, hogy nem is olyan szép, nem is olyan hosszú, de nem hagyta annyiban. De, de, nagyon szép lábad van. Hosszú és egyenes. A külföldi nőknek hosszú és egyenes lábuk van, a kínai nüknek rövid és girbegurba.

Tegnap próba nélkül vettem egy macinacit a szomszéd plázában:

Hosszú zoknival kell hordanom, hogy le ne fagyjanak a csülkeim. 15 centivel rövidebb, mint kellene. Derékban bő. Hallgatnom kellett volna az ismerősre. :)

Gulyásleves Sanghajban - Piackutatás tapasztalati úton

Kedvem szottyant egy gulyáslevesre, elmentünk hát a Pauláner étterembe a Xintiandi (Új Világ) nevű turistabazárba, ami amúgy nagyon szép és kúl, nem olyan műanyag, mint a Yuyuan kert, de legalább olyan kevés köze van a kínaiakhoz, viszont legalább drága.

A leves "magyar marhahúsleves" néven fut, természetesen nem olyan, mint Magyarországon. De finom, sűrű, tényleg a lében főzték a marhahúst. Krumpli alig van benne, ellenben kaliforniai paprikadarabok igen, a bögrécske színültig van hússal. Színhús kockák, mócsing nuku, puhára főzve. Barnakenyér szeletekkel szolgálták föl - már csak ezért is megéri elmenni a Paulánerbe, nyamm.... - vaj-ciciket adtak hozzá. Egy gond volt vele: valamilyen homályos okból kifolyólag telenyomták a levest paradicsomlével.....

Ulf szendvicset rendelt chips-szel. Chips. Ő úgy gondolta, hogy az egy étteremben sült krumplit jelent. A Pauláner menedzsmentje / termékdizájnere / szakácsa - vagy talán valamennyien együtt nem így gondolták. A chips ugyanis szimpla rágcsálnivaló chips volt, frissen a zacskóból.

Ulf szegény ezt ilyen arccal próbálta megemészteni (a szemeket figyeljétek :) :

Nekem egy leves nem volt elég, Ulf pedig szimplán éhen maradt, így dzsentri módjára taxiba ültünk és elvitettük magunkat a másik Paulánerbe, a Fenyang úton, ami amúgy türzshelyünk a gyönyörű játszótere miatt. Negyed óra sétára van a lakásunktól. Én rendeltem egy "magyar marhahúslevest". Ugyanaz a finom sűrű marhahúslé, puhára főzött színhús kockákkal. Ebben több volt a krumpli, szórványosan kaliforniai paprikadarabokkal is találkoztam. Ugyanúgy paradicsomlével. :( Az ördög a részletekben, azaz jelen esetben a körítésben rejlik: 2 szelet barna kenyér, 1 szelet fehér kenyér, kétféle isteni zsömlécske és kis tégelyekben vaj, májkrém (!) és töpörtyűs disznózsír (!!) - igen, igen, igen! Disznózsír. Kínai kajától elhalt ízlelőbimbóim örömmámorban úsztak.

Ulfbajor fehérkolbászkát rendelt pereccel:

A különbség az arcán szemmel látható.

Az asztal a télikertben a ragyogó napsütésben csak hab volt a tortán - a versenyt a Fenyang úti Pauláner nyerte.

Néhány nappal később, csak a rend kedvéért elballagtam a folyóparti Paulánerbe is egy gulyáslevesre. Ugyanaz a finom lé, de itt se krumpli, se paprika nem úszkált benne. A hús is kevesebb volt, de ugyanolyan ízletes és puha. Négy darab, hajszálvékony barnakenyér szeletke kettő doboz pici vajjal a körítés. Egy óra múlva kirendeltem még egyet. :) A második adagban a hús fele mócsingos volt és csak kettő szelet hajszálvékony kenyérkét hoztak hozzá. A hely a panoráma miatt (az étterem hosszú kertje a Bundra néz) jó időben mindig teltházzal üzemel, nem kell, hogy a kaja minőségével törjék magukat. Gondolom. A listán a harmadik helyen kullog. Tehát a sorrend: Fenyang út, Xintiandi, Riverside promenád.

A Riverside promenád Paulánerének gulyáslevese:

Szmog 2.

Ápdét bátyámnak: aszittem itt kommenteltél, de látom rosszul emlékeztem. Biztos email volt, de azért ide írok: igen, nem csak Pekingben van szmog. Ez kicsit hülyén jön le a médiában. Kína ember lakta területein koszos a levegő, ha rámész a weboldalra és kinagyítod a térképet, pontosabban úgy állítod, hogy látsszon egész Kína, akkor kiválóan látszik, hogy szinte mindenhol szmog van. Csak abban van különbség, hogy hol milyen sűrű. A Sanghaj és Peking közötti tartományok mind fulladoznak, Peking nem is a legrosszabb.

http://aqicn.org/city/shanghai/

A mai állás szerint a Henan tartománybeli Jiyuan városban 877 az érték. Tavaly év vége felé valamikor Shenyangban (az Pekingtől még északkeletebbre van) majdnem 1000 volt. Viszont Pekingben ma 20 - 30 az érték, tisztább, mint az Alpokalja. Erről sem szólnak a híradások, mert miért lenne hírérték az, hogy Pekingben tiszta a levegő? :) Hullámzik, felgyűlik a trugyi, szmog van néhány napig, aztán a szél kifújja és tiszta a levegő 1-2 napig, de olyan tiszta, amilyen itt Sanghajban soha. Aztán megint felgyűlik. Ha észak-nyugati szél fúj, az Pekingből kifújja a szmogot és mivel Pekingtől észak-nyugatra tiszta a levegő, befújja a tisztát. Ha Sanghajban északi, észak-nyugati, nyugati, délnyugati a szél, akkor behozza a trugyit. Hetente egyszer legalább megesz a penész, mert látom, hogy Pekingben "zöld a levegő" :) persze a színskála szerint. Ilyen Sanghajban alig van. Amióta itt vagyunk egyszer volt zöld. Az igaz, hogy olyan értékek, mint Pekingben, itt nincsenek. Sanghaj sárga-narancssárga, télen piros-lila. De folyamatosan. Peking pedig lila-barna, hetente-tíznaposta zöld néhány napig. (A színskála zöld-sárga-narancssárga-piros-lila-barna, a barna után nincs más szín, barna pl. az 500 is és az 1000 is.)

Sanghajban ma 198 az index, a kínai mérés szerint 68. Legalábbis az utcán kitett táblán, amit a kínaiak látnak jártukban-keltükben, ez az érték látható. Amúgy az emberek nagyon tudatosak lettek az utóbbi időben. Mindenki állandóan monitorozza az adatokat, a bölcsiben a szülők minden nap ezen anyáznak. Újévi tűzijáték nem volt, legalábbis ahol mi lakunk nem hallottunk egyáltalán, pedig az messzire elhallatszik. :) Betiltották a külső körgyűrűn belül a tűzijűtékozást. Eddig a belső körgyűrűn belül volt tilos, de mindenki tett rá magasról, és a hatóságok is fütyültek rá. Ma sokan inkább nem tűzijűtákoznak. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz kínai újévkor ::))

Bátyus, csak, hogy értsd miről van szó:

Hihihihihihi................. :)

Karácsonyi vásár a Yu kertben

A már említett Yu kertben vásároltam a fenyőt. Műanyag, két részből áll, 150 cm magas, 30 yuan (5 euró).

Vissza-visszatérve kedvenc témámra, a szmogra, azért az látszik, hogy itt piros indexnél is kék az ég és szépen süt a nap.

A háttérben ott kukcskál a folyó túlpartjáról Sanghaj legmagasabb épülete, a 632 méter magas Shanghai Tower:

A háttérben, a bal oldalon, a két csáppal a tetején, a Shimao Plaza (333,3 méter magas, csáppal együtt):

A folyó túlpartjáról, Pudongról idelátszik a Jinmao Tower (Sanghaj harmadik legmagasabb épülete, a három magas épület közül a baloldali, 1998. 8. 28-án adták át, 420 méter magas, napi fenntartási költsége 1 millió jüan), a Sörnyitó (Sanghaj második legmagasabb épülete, középen, Shanghai World Financial Center, 492 méter magas, 2008. 8. 28-án adták át) és a Shanghai Tower (Sanghaj legmagasabb épülete, jobb oldalon, 632 méter magas, 2015-ben készült el.) Az első kettő átadása a szerencsés 8-as szám miatt lett augusztus 28.

A Yu kert mellett, ugyanazon az oldalon, de a másik irányba nézve zajlanak kevésbé magas napi költséggel a kevésbé magas, kevésbé csilivili hétköznapok:

A máremlített három épület mellett, balra a kép szélén a Shanghai TV Tower, szintén a folyó túlpartjáról:

Hudecz és Köbüki - Decemberi napsütés a Népi Parkban

Sétáltunk a decemberi napsütésben a Népi Parkban. A szmog színindexére nem emlékszem :) Ha "csak" narancssárga, akkor már vidáman megyünk a szabadba...

Ez az egyik kedvenc helyem a parkban, innét egyszerre látszik múlt, jelen és jövő. A bal oldali építmény a híres Park Hotel, melyet Hudec László tervezett, 1934 - 1958 Ázsia legmagasabb épülete volt. A középső mintegy 100 évvel később épült, már a XXI. században és magasabb, mint az egykori legmagasabb épület. A jobb oldali pedig Mézga Géza ük-ük-ükunokájának, Köbükinek a háza jövő századból. :)

Ez is egy jó kis épület. A MOCA (Museum of Contemporary Art) bejárata mellől fotóztam. (Tomorrow Square, 286 méter magas)

A kerekre nyírt bokrocskákat befedi az immár kopasz fenyőkről lehullott sok kis ágacska:

És az elmaradhatatlan szlogen táblácska: baloldalt nagypapa nagymama, fiuk és unokájuk, terjesszük az alkotmányosság szellemét, erésítsük a törvényes szemléletet. Jobbra: hanem tiszteljük a törvényeket, gyenge az ország; ha tiszteljük a törvényeket, erős az ország.