Tiltakozol?? Lesmirglizlek!!

A kisemberek tiltakozásának - a közhiedelemmel ellentétben - évezredes hagyománya van Kínában. A legkülönfélébb formában adnak hangot nemtetszésüknek - békés és erőszakos demonstrációktól kezdve magányos ülősztrájkon át a rendőr fejének leüvöltéséig mindennel összefuthatunk jártunkban-keltünkben. A kedvencem az, amikor - tényleg szó szerint - leüvöltik a rendőr fejét. Kezdődik pl. azzal, hogy a rendőr megállít valakit, mert a szembesávban motorozva áthajt a piroson. Tuti biztos, hogy a motorosnak áll feljebb, torkaszakadtából üvöltve, guvadt szemekkel, a rendőr arcától 2 centire habzó szájjal védi az igazát. Az egyik gyakori érv az az, hogy "mindenki más is ezt csinálja, miért csak engem molesztál???". Ebben igaza van, mert a kínai utakon a jelzőtáblák és közlekedési lámpák maximum díszítőelemek.

A rendőr pedig, vérmérsékletétől függően vagy rezignált arccal bírságol tovább vagy vörös arccal próbálja védeni a méltóságát. Csak azt nem csinálják, amit Ulf szerint egy német rendőr tenne, ha valaki ilyen hangon beszélne vele: visszakézből bekasztnizná az illetőt.

Egy kis utcában fotóztam az alábbi feliratot. Koszos-büdös-szemetes telek dzsuvás fala: "Szigorúan tilos idepisálni és szarni!"

 

 A fal másik oldalán régi kicsi házikók az új, 20-30 emeletes házak szomszédságában. Nem gondoltam volna, de laknak bennük. A lakóknak valószínűleg érthető módon elegük lehetett abból, hogy szeméttelepnek használják a bejárati ajtajukat és nyilvános WC-nek a lakásuk másik oldalát.

Szép fehér alapot festettek mondandójuknak és fekete írásjegyekkel rápingálták sérelmüket (nagyjából hevenyészve fordítva): Nyomatékosan követeljük a helyi kormányzat vezetőitől, hogy hallgassák meg amit a nép mond. Figyeljenek a gyengék és elesettek sanyarú életére. A étkezési hulladék az emberi lét legalja. A nép normális életének biztosítása a kormányzat kötelessége.

 

Alatta: Mi létezünk! reméljük, hogy a kormányzat figyel e nép életére. És pirossal: Vérünk folyik, könnyünk csorog.

Néhány héttel később megint arra jártam. Hemzsegtek a rendőrök, nem is tudtam továbbmenni, mert az utcát lezárták. A tiltakozó feliratot lesmirglizték. Hát ennyi - gondoltam. Remélem a lakókat nem smirglizték le a föld színéről a felirattal együtt.

 

De nem! Újabb néhány hét múlva a szemétlerakat eltűnt és a kis udvarban - amelyet több kis ház ölel körül - felújítási munkák kezdődtek. Néhány hét múlva ismét visszamegyek. Lefotózom az eredményt.

Ajánló
Kommentek
  1. Én