Sör-management

Visszamentem a fodrászatba, amiről írtam a múltkor. A fodrászlány feljebb lépett a ranglétrán, már nem dolgozott, a tevékenysége mások egzecíroztatásában merült ki. :) Pl. elmagyarázta az új fodrász fiúnak, hogy mit csináljon a hajammal, aztán elment teát inni. A haja még mindig zöld. A fodrászfiú megkérdezte, hogy honnét jöttem. Az egyszerűség kedvéért azt mondtam, hogy német vagyok. Kicsit fárasztó mindig elmagyarázni globalizált családi viszonyainkat.

Óóóóóó, német, a németek nagyon jók, nagyon okosak!!! És a férje is itt van? Igen. És mit dolgozik? Mérnök. Óóóóó. A német mérnökök nagyon okosak. Kemények és okosak. Nagyon precízek és komoly elvárásaik vannak. Mindent olyan jól csinálnak, a kínaiaknak nagyon nehéz velük dolgozni. Tényleg, olyan okosak.

Itt elhallgatott, elvörösödött: Nem mintha a kínaiak ne lennének okosak. Nem úgy értettem. Csak úgy, hogy a németek tényleg nagyon okosak. Zavartan megint elhallgatott és pedig kicsit krákogtam, hümmögtem, aztán témát váltottunk, nekem pedig erről eszembe jutott a sör-management.

Ulf mesélte, hogy kb. 10 éve Santung tartományban dolgozott néhány kollégájával (Santung tartomány észak-keleten van), egy kis városban, ahol nem volt rajtuk kívül más külföldi. A szállodájuk éttermében ettek és ott is söröztek, mert más hely nemigen volt a környéken. A sör mindig meleg volt és jégkockával hűtötték. Elmagyarázták a kollégákkal a pincéreknek, hogy ha beteszik a hűtőbe, akkor - más italokhoz hasonlóan - a sör is lehűl. Betettek hát a pincérek a hűtőbe néhány  üveg sort. A baj csak ott volt, hogy eszméletlen összevisszaság uralkodott a hűtőben: egymás hegyén-hátán a legkülönfélébb italok, mindig egy órát kellett keresgélni, amíg elő tudták kotorni a kért italt, majd megtapogatták és tétován közölték, hogy "jé, még nem hűlt le...". Mert azt is nyomon követni ebben a kuszaságban, hogy melyik ital került a hűtőbe korábban... sziszifuszi erőfeszítés lett volna.

És egyszer csak a német mérnökök bekattantak - a halál szuvas hátsóján eldugott kisvárosban kell dolgozniuk fél évig, ahol nemcsak a kenyér de a kolbász is cukros-édes (a kínaiak mindent édesen esznek), de még a sör is tevepisimeleg. Kipakolták a hűtőt és katonás rendben visszapakoltak mindent - minden polcon más ital, meleg üvegek bemennek balról, jobbról menetelnek kifelé a régebb óta bent lévő, már hideg italok. Ha a vendég kér 6 sört (a 3 német mérnök vacsora előtti aperitifjeként), akkor 6 hideg sört jobbról ki, a többit jobbra tolni, ezáltal hely képződik 6 meleg üvegnek a bal oldalon. A kívánt hideg ital 2 másodperc alatt megtalálható.

Két hét alatt beleszoktak az új rendszerbe a pincérlányok. Attól kezdve ment minden, mint a karikacsapás újabb 2 teljes hétig - akkor a pincérlányok lecserélődtek és a két hetes sörmanagement tréning újból kezdődött.

Ajánló
Kommentek
  1. Én

  1. havassy
    2016. december 7., szerda 19:06
    Válasz

    :)