Nyilvános WC

Pelenkáról éppen leszokó kisgyerekkel kiköltözni Sanghajba - legsötétebb rémálmaimba illő horronak tűnt a terv. Régi emlékek bukkantak elő emlékezetem mélyéből, 1992-ből, hosszú árkokról, melyek fölött verebekkénk guggolnak egymás mellett a nők, szorosan egymáshoz préselődve, a külföldi nőt bámulva, lehajolnak, hogy jobban lássák az anatómiai felépítést, kitárgyalják nagy hangon, koszos újságpapírt használnak tisztasági betétként, mindenfele csöpög-fröcsög a barna és sárga trugyi. Vagy a Takla-Makán homoksivatagban, valahol Aksu és Kashgar között, a busz megáll 5 percre, nők jobb oldalon, férfiak bal oldalon, a nők hosszú szoknyában, csak kisterpeszbe állnak és már kész is vannak, én meg farmerban tépelődöm, és a férfiak is valahogy mind arra az oldalra tévednek, ahol a külföldi nő szerencsétlenkedik.

Diákként nem zavart, később pedig, amikor Sanghajban dolgoztam, nem volt szükségem nyilvános WC-re. De most ha Kriszti hirtelen abbahagyja a játékot a játszótéren, elkerekedő szemekkel mondja, hogy "jön a pisi", akkor hová fussak vele? A bokrok közé nem hajlandó. Sír. Tudom, hogy a plázákban van tiszta angol WC, de azok akár a Holdon is lehetnének, olyanmessze vannak. Hát elfutottam vele a legközelebbi nyilvános WC-ig. Nagyon sokat változott a helyzet. Folyamatosan takarítják, fülkék vannak, lehet privátban pisilni, nem les senki. Csakhát az nem változott, hogy guggolós, egy lyuk a földön, mellette két lábnyom, arra kell ráállni, bevallom még mindig nem tudom, hogy melyik irányba kell guggolni, de a jelek szerint sokan mások sem tudják, ahogy a célzás sem a gyengébbik nem erőssége, akár sárgával, akár barnával kell célozni. Hiába a folyamatos takarítás, ha a lyukacskából és mellőle áramlik a szag.

Krisztinek akkorára tágul a szeme, mint egy alagút. A döbbenet, ami benne ül, szívbemarkoló. Olyan okosan és ügyesen alkalmazkodott - tudja, hogy Kínában vagyunk, meg tudja mutatni a földgömbön; tudja, hogy azért nem érti, amit mondanak, mert itt mindenki kínaiul beszél; tudja, hogy reggel korán kell indulni, különben sokan lesznek a metrón, nagyon sokan. Nagyon-nagyon sokan. Már nem mutat rá MINDEN egyes járókelőre, aki szembejön velünk: jé, ő is kínai. Egy ideig a külföldieket mutogatta: jé, ő nem kínai. Már azt sem. De szegény kicsi bogár, amikor bemengyünk a WC-be, a döbbenet néma csendjét követően megfordul, ellentmondást nem tűrő hangon közli: és most keresünk egy WC-t. Kis lábai már x-be állnak a keservtől, mindjárt csuri van, aztán kétségbeesett hiszti és csalódottság, hogy pisilhetett be, hiszen ő már okos-ügyes nagylány.

Elmagyarázom neki, hogy ez egy kínai WC, most Kínában vagyunk, itt kínaiak laknak és kínai WC van. Elmondom, hogy le kell guggolni, anyuka segít. Hiszi-nem hiszi, de engedi lehámozni magáról a ruhát. Nem tud leguggolni, amúgy tud, de guggolva pisilni nem tud. Mellémegy, feláll közben, a pisi csurog a lábán, spriccel a szoknyámra, ami emellett még a lyukba is belelóg. Vicsoromat bátorító mosolynak próbálom álcázni. Tisztára csutakolom. Amikor megyünk kifelé már nagyon büszke, hogy tud kínai WC-be pisilni. Röhög és visít a boldogságtól.

Még összesen kétszer tudom kínai WC-re vinni. Ő kéri kifejezetten: az okos-ügyes nagylány kínai WC-re akar menni. Azóta kategorikusan elutasítja. Szerencsére azóta rájöttem, hogy amit néhány éve olvastam újságokban, hogy a sanghaji kormányzat 5 csillagos nyilvános WC hálózatot tervez építeni, az nem kacsa volt. Az első ilyet a feketehattyús játszótéren találtuk meg. A kerekesszékes részleget kell keresni a WC-kben. A nyilvános parkokban gyönyörűen felszerelt akadálymentes szobák vannak, általában a WC többi részétől elkülönítve, sokkal tisztább, mint a nyilvános WC általános része, mert az angol WC-t nemigen szeretik.

Kerekesszékes angol WC, kerekesszékes piszoár, kerekesszékes kézmosó aranykeretes tükörrel és - gyerek WC. Amióta megtaláltuk ezt a csodát, Kriszti csak és kizárólag "gyönyörű, tiszta angol WC"-be hajlandó menni. A Télapótól gyerek WC-t kért, babát babaággyal és rengeteg finom csokoládét. A babát babaággyal és a rengeteg finom csokoládét megkapta. A gyönyörű, tiszta, angol gyerek-WC-ért a bölcsibe, vagy egy parkban lévő nyilvános WC-be kell menni.

A gyönyörű, tiszta angol gyerek WC a feketehattyús játszótéren:

...és a többi része a kerekesszékes részlegnek:

Ajánló
Kommentek
  1. Én