A zebrahalak fele már túlél 90 percet a Suzhou-folyóban

Találtunk egy új játszóteret, ez lett a halacskás játszótér, mert halakat lehet fogni egy pancsolómedencében. Mellette van a sarki múzeum :) a Suzhou-folyó történetéről. Azt nagyon szeretem Kínában, hogy még a legkisebb, legeldugottabb múzeumi kiállítás is jól tervezett, átgondolt, kreatív és érdekes.

A háromfajta víz a három kübliben (jobbról balra)

1. az eredeti és természetes

2. a 70'-es - 80'-as évekbeli halálszennyezett és

3. a jelenlegi állapotot mutatja. Én anno, '92-ben, a középsőt láttam.

 

Nemrég kezdték a folyó rehabilitálását, egész jó eredménnyel. Egy, a közelmúltban végzett kísérlet eredménye szerint a zebrahalak fele 90 percet már túlél a vízben... :)

 

A folyó vize az ötfokozatú minőségi skála szerint már besorolható a legalacsonyabb, azaz az ötös fokozatba - mezőgazdasági öntözésre használható. Az a víz, amelyik nem sorolható be az ötös skála valamelyikébe, az szennyvíz. A Suzhou-folyó vize eddig szennyvíznek számított.

 

A múzeumnak csak egy részét tudtam megnézni, mert Kriszti állandóan rohangál, de ha visszamegyünk, akkor csinálok több fotót. Ja, és a múzeum ingyenes és nagyon szép tiszta és jól felszerelt mellékhelyisége van. Hogy ez miért fontos, arról majd legközelebb. :)

 

Ez pedig a halacskás játszótér: