A fodrászlány lakása

Elmentem fodrászhoz. Egy olyan szalont választottam, ahol a sima, fekete, sprőd kínai hajon kívül láttak már másféle hajat is. Hogy ne ijedjenek meg attól, hogy valakinek sok haja van. Mert utoljára azzal küldtek ki egy szalonból, hogy nem tudják levágni, mert túl sok. És festékből is túl sok kellene. J

A fodrászlány nagyon megörült, hogy tudok kínaiul. Beszélt angolul, de azonnal kínaira váltott és másfél órán keresztül csacsogott.

Dalienből (Észak-Kína) jöttek Sanghajba, ő és a férje.

Milyen szép hajad van. Ezzel elszórakozunk egy darabig. – Vihog. – Hány gyereked van? Csak egy?? – elkerekedik a szeme – Pedig nektek lehet akár öt is, nem? Csináljatok néhány testvérkét. Hogy elmúltál negyven? Áááááááááá, Európában az nem számít. Van egy kuncsaftom, aki azt mondta, hogy a legtöbb európai nő negyven fölött szül. Én 28 vagyok. Ahonnét én jövök, a lányok az esküvő után egy évvel szülnek. Mi két éve házasodtunk, már akkor is idősnek számítottunk, de hogy még mindig nincs gyerekünk azt nem tudják megemészteni. Ha hazautazom, akkor mindenki arról próbál faggatni, hogy nem járunk-e kezelésre. Meg vannak győződve róla, hogy csak annak nem születik eskövő után rögtön gyereke, akinek valamilyen baja van. Csak sumákolni szoktam, nem válaszolok az ilyen kérdésekre, de egy barátnőmnek elmondtam, hogy még nem akarunk gyereket, hát nem értette.

 

Pedig akarunk, de nincsen lakásunk. Én havi tízezer körül keresek (cca. 1500 euró, azaz sacperkábé 450 000 Ft), a férjem tíz és húsz között. De ezért nagyon sokat dolgozunk. Én heti hat napot. Csak heti egy napom szabad, azt otthon töltöm, takarítok. Mi fiatalok vagyunk, mások, mint az idősebbek. Ha gyerekem lesz, én szeretném nevelni, nem adom haza a nagyszülőkhöz. Akkor az én keresetem kiesik. Miből fizetnénk a részleteket?

 

Sanghaj nagyon megdrágult. Te mikor mentél el? 2009-ben? Akkor még nem volt olyan rossz, de most minden méregdrága. Az ingatlanok különösen. Sok külföldi még mindig azt hiszi, hogy a külföldiek verik föl az árakat, pedig dehogy. A wenzhou-i gazdag parasztok vásárolnak nyakra-főre lakást. Wenzhou-ról hallottál? (Wenzhou délkelet-Kínában van, a tengerparton.) Annyi pénzük van azoknak, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Csak az a baj, hogy buta paraszt az mind. – Röhög nagyon. – Idejönnek, lakásba fektetnek, az árak az egekbe szállnak, az egyszerű ember nem jut otthonhoz. A banktól lehetne kölcsönt fölvenni, de túl magas a kamat. Már az albérlet is nagyon drága, megveszik a parasztok a lakást de kiadni már nemigen tudják, mert ki fizeti meg? Ott áll üresen a sok kéró, nem tudom, hogy mi az üzlet ebben? Mondom, hogy parasztok...

 

Lehet már 20 – 30 000 –es négyzetméterárért lakást venni, de az mind nagyon kint van. (30 000 jüan az cca. 4500 euró, kb. 1,3 millió forint. Per négyzetméter.) Két óra ide, két óra haza, így is hulla vagyok minden nap, nem tudnék még plusz négy órát utazni. A belterületi lakások négyzetmétere 50 – 60 000 jüan. (60 000 jüan az kb. 10 000 euró, most inkább 9 000, az kb. 2 és fél millió forint. Per négyzetméter.) Annyiért nem tudunk venni. Lehet, hogy mégis visszaköltözünk Dalienbe lakni. Ott tudnánk lakást venni az itteni pénznkből, de ott a fizetések is sokkal alacsonyabbak. Meg nagyon szeretem Sanghajt.

 

A külföldiek is sokan hazamennek egy idő után, mert drága nekik Sanghaj. Ha például gyerekük születik, akkor érthető módon szeretnék, ha a gyerekük nemzetközi óvodába – iskolába járna, hogy beszélje apuka – anyuka nyelvét. A nemzetközi óvoda pedig az egyik kuncsaftom szerint 15 000 jüan lenne havonta. (Az cca. 700 000 Ft.) Akit a cége küld ki Kínába, annak fizetik a taníttatást, de aki maga jött ide munkát keresni, annak nem fizetik.

 

A külföldi nők amúgy is hazahúznak 35 fölött, mert házasodni akarnak és gyerekeket akarnak szülni. Nem akarnak kínai férjet. Bezzeg a külföldi csávók, azok akarnak kínai feleséget. Röhög. Látod, mennyi külföldi férfi sétál kínai nővel? Még a randáknak és öregeknek is jut fiatal pipi. Nagyon röhög. A külföldi nők nem akarnak kínai férfit. Kérdeztem egy kuncsaftomat, aki szintén hazakészült, hogy házasodjon. Miért nem keresel magadnak itt? – kérdeztem. Nem akar, mondta. Miért? Kérdeztem. De csak fintorgott. Visítva röhög. Pedig nekem van sok fiúismerősöm, aki szívesen járna külföldi lánnyal, de azok nem akarnak.

Kíváncsi lettem és hazafelé menet megnéztem egy ingatlanügynökség hirdetéseit. 200 négyzetméteres lakás, nem központban, de nem is nagyon a külvárosban 1380 x tízezer jüan (csakhogy átérezzétek, hogy milyen az, amikor kínai számot látsz, aztán kínkeservvel próbálod meg belőle kihámozni, hogy mennyi is az annyi...), akkor 100 nm kb 700 x tízezer, azaz 1 nm 70 000 jüan, az kb 10 000 euró, az 3 millió forint. Egy másik hirdetést most láttam a metróban, 90 négyzetméteres, 3 szobás lakás 65 x 10 000 jüan, az ugye cca 300 000 ft egy négyzetméter. De az kint van a retekben, 50 perc metróval oda, ahonnét már csak negyed óra metróval a belváros. És hetvenes években épített lakás, az a kínai állagmegőrzést ismerve kb 120 évessel azonos. 

Egy ismerősömék nemrég költöztek ki a bérelt lakásukból (fél éve talán), mert a házinéni 30%-kal megemelte a 21 000 jüanos (kb 900 000 ft) lakbért. Becsapva érezte magát, úgygondolta, hogy ezért a 100 négyzetméteres lakásért sokkal többet kellene kapjon. Azóta nem talál bérlőt és jár a régi lakók nyakára, adná vissza nekik ugyanazon az áron, persze nekik eszük ágában sincsen még eygyszer költözni.