Szarjon meleget!

Ezt a képet a sanyai repülőtéren lőttem a WC-ben.

Körkérdést intézek hozzátok: szerintetek mit jelent?

Ulf: csak röhögött.

Kriszti: csodálkozott.

Én: (kis családom egyedül fantáziával rendelkező tagja) 1. Ebben a WC-ben csak 4 sugárban szabad pisálni! 2. Szarjon meleget!

 

(A megoldást a kép után találjátok.)

Megoldás: "Óvatosan álljon fel!" (????? Ki volt az a majomagyú aki ezt kiötlötte.... :::)))

Miért kell óvatosan felállni? Hogy bele ne essünk a négy sugárban kicsorgatott pisibe vagy a meleg szarba?

Aranyköpések

Minden anyuka azt gondolja, hogy az ő gyereke a legszebb, legokosabb és az ő leggyönyörűbb szájából jönnek ki a legédesebb aranyköpések. Ez alól én sem vagyok kivétel. Az említett aranyköpések persze halál unalmasak mindenki más számára. Ezért gondoltam, hogy őszközép ünnepe alkalmából halálra untatlak titeket (címzett a kedves családom)!

1. Kriszti: Csak azt tudnám, hogy hol van Gá! (Gá a libánk neve és egyszerűen eltűnt néhány hete, mintha a föld nyelte volna el.) Biztosan elvitte egy kecske.

Én: Vagy Kecskés Lajos!

Kriszti: Nem. Csak egy egyszerű kecske. Nem Kecskés Lajos. Mekkkk!

 

2.Kriszti: És mit csinált Anyuka, amikor te ott toporzékoltál és hisztériáztál? (most éppen egyes szám második személyben beszél magáról.)

Én: Anyuka leüvöltötte a fejedet.

Kriszti: (vigyorog pimaszul) Nem is lehet leüvölteni. Az oda van ragasztva.

 

3. Kriszti: Anyukának puncija van. Anyuka lány. Apukának kukija van. Apuka fiú.

Én: És Kopaszkacs fiú vagy lány? (Kopaszkacs a plüsskacsa neve. Nincs neki haja.)

Kriszti: (néz rám, mint egy hibbantra) Kopaszkacs egy kacsa, te majom!

 

4. Kriszti: Krisztike egy homo sapiens. Apuka is egy homo sapiens.

Én: És anyuka?

Kriszti: (vigyorog, mint a tejbetök) Anyuka egy majom.

 

5. Dackorszakom legszebb dala:

(A kis kacsa fürdik dallamára. Kriszti ül a kocsi hátsó ülésén és danolászik.)

- Nem nem nem nem nem

Nem nem nem nem nem

Nem nem nem nem nem

Nem nem nem nem nem

 

Elhallgat, mélázik, felröhög és folytatja:

- De de de de de

De de de de de

De de de de de

De de de de de

 

6. Locsipocsi a strandon a vízban. Megáll. Koncentrál. Majd tárgyilagosan kifejti:

Fingottam egy hatalmasat. (Kis csönd. Hatalmas röhögés.) Felkúszott a hátamon.

 

7. Noszogatom, hogy csináljon valamit. Aztán hogy ne csináljon. Aztán hogy hogyan csináljon. Egy idő után elege lesz, rámnéz:

- Anyukám! (De úgy, mintha egy kocsmában szólna hozzám 3 sör után.) Anyukám! Te menjél ki a konyhába és csináljál vacsorát!!

G20-kék és rizsfehér

Vicces kifejezések vannak a kínaiban a színekre. Az egyik kedvencem a "G20-kék".

A pekingi olimpia előtt kezdett terjedni a kínaiak között az Olimpia-kék kifejezés. Így röhögték magukat halálra (kínjukban), hogy az Olimpia idejére kék eget álmodó állambácsi bezáratott egy rakás levegőszennyező üzemet és ipari létesítményt. Az eredmény lehengerlő volt: Olimpia-kék színben ragyogott Peking ege.

Az idén, szeptember elején Hangzhouban tartották a G20 találkozót. Sanghaj ege egész augusztusban kék, a levegő pedig friss volt. Az "Olimpia-kék" kifejezést felváltotta a "G20-kék". Az állam által kontrollált levegőminőség így viccesnek és egészségre nézve előnyösnek tűnik. Az építkezéseket például akkor is leállítják, amikor a levegő minősége nagyon rossz és ezért riasztást adnak ki. De mindennek van árnyoldala is: láttam több riportot építőmunkásokkal. Szomorúan kuporogtak szegényes szállásukon. Vidéki szegénység elől a városi szegénysége menekült egyszerű emberek - mindig az elesetteken csattan az ostor. Rezignáltan mesélték, hogy most ülnek és várnak arra, higy az építkezések újra elinduljanak és a főnök hívja őket. Addig persze fizetést nem kapnak.

A másik nagy kedvenc a "rizsfehér". Krisztikémet nagyon elkapatják az utcán / metróban / üzletekben. Ülnek vele szemben vagy éppen körbaállják. Gülüszemekkel bámulják és susognak egymás között: "Úristen milyen szép ez a gyerek! Nézd a gyönyörű világos haját! Milyen hullámos! Mekkora szemei vannak!" Némelyek egyenesen odamennek hozzá és tagoltan a szemébe mondják: "Te gyönyörű vagy!" Fogalmuk sincs róla, hogy már mindent ért, amit kínaiul mondanak neki.

A kiscsaj aztán persze ideje nagy részét azzal tölti, hogy illegeti magát a tükör előtt: "Milyen szép vagyok! Úristen! Milyen nagyok a szemeim! Szép hullámos a hajam!" Aztám felém fordul: "És a bőröm olyan fehér, mint a jjllis!" "Mivan?" - mondom a magam jólnevelt modorában. "Olyan fehér a bőröm, mint a jjllis!" "Mint a MI?" Erre begurul. "Az óvónéni mondja mindig az oviban, hogy olyan a bőröm, mint a jjllis!" - kiabálja és sírva fakad. "Anyuka miért nem érti?"

Bizisten 20 percig gondolkodtam, mire kikalkuláltam, hogy sem az "r", sem a "zs" betűt nem ejti tisztán, bizonyára azt mondta, hogy "rizs". Új szót tanultam: "rizsfehér".

Hudecz kiállítás Sanghajban

Hudec László magyar építészről nyílt kiállítás a sanghaji Várostervezési Múzeumban.

Kb. 10 éve a magyar főkonzulátus kezdett hozzá Hudec életművének népszerűsítéséhez. Azóta kevésbé tűnnek aktívnak, ugyanis a kiállítás szervezői között a magyar főkonzulátus nem szerepel. Viszont a szlovák főkonzulátus igen. Hudecről mint magyar-szlovák építészről beszélnek. Besztercebánya ma valóban Szlovákiában van, de Hudec magyar volt, Sanghajban tiszteletbeli magyar konzulként is működött. Legközelebb szlovák építészként fog szerepelni....

A korabeli építőanyagok:

Hudec László:

Hudec-tervezésű sanghaji épületek:

 

És amit ma gondolnak Hudecről:

Hudec életútja: